Куба

Карибски остров

Туристическа информация за Куба

Куба е популярна туристическа дестинация с богата история, култура и природни забележителности. Ето някои основни аспекти, които могат да бъдат полезни за туристите:

Географско разположение

Куба е най-големият остров в Карибско море и е разположена на юг от САЩ и на север от Ямайка. Столицата й е Хавана.

Климат

Климатът на Куба е тропически, с два основни сезона: сухият сезон (ноември до април) и дъждовният сезон (май до октомври). Температурите варират от 20°C до 30°C през цялата година.

Основни забележителности

 1. Хавана – Столицата е известна със своята стара част (Habana Vieja), която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. В Хавана можете да посетите известни места като Malecon, Plaza de la Catedral и El Capitolio.
 2. Варадеро – Един от най-популярните курорти с прекрасни плажове и луксозни хотели. Варадеро предлага множество водни спортове и развлечения.
 3. Тринидад – Исторически град с красиви колониални сгради и калдъръмени улици. Градът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.
 4. Винялес – Долината Винялес е известна със своите уникални карстови хълмове и традиционно отглеждане на тютюн.
 5. Сантяго де Куба – Вторият по големина град в Куба, известен със своята култура и музика, както и със замъка San Pedro de la Roca.

Култура и традиции

Куба има богата културна сцена, която включва музика, танци (особено салса), литература и изкуства. Кубинската музика, включително сон и болеро, е известна по цял свят.

Кухня

Кубинската кухня е смес от испански, африкански и карибски влияния. Някои от типичните ястия включват ropa vieja (разкъсана говеждо месо), moros y cristianos (ориз с черен боб) и tostones (пържени банани).

Практическа информация

 • Визи и документи: Повечето туристи се нуждаят от туристическа карта, която може да се получи преди пътуването.
 • Валута: Кубинският песо (CUP) и Кубинският конвертируем песо (CUC). Туристите обикновено използват CUC.
 • Език: Официалният език е испански.
 • Безопасност: Куба е сравнително безопасна дестинация, но е важно да се вземат стандартни предпазни мерки срещу джебчийство и кражби.

Пътуване и транспорт

Куба разполага с международни летища в Хавана, Варадеро и други големи градове. Вътрешният транспорт включва автобуси, таксита и коли под наем.

Статистика:

 • Площ: 109,884 км²
 • Население: около 11 милиона души
 • Официален език: испански
 • Религия: католицизъм, сантерия

 

Галерия:

 

 

Посетете Куба и се потопете в енергията и красотата на този уникален остров. Тук ще откриете не само невероятни пейзажи и исторически богатства, но и гостоприемните и топли хора, които ще ви приветстват с отворени обятия.